Al een aantal maanden is de muziek streaming service Spotify beschikbaar voor de PC en Mac. Doormiddel van een internet verbinding is het mogelijk om naar miljoenen tracks te luisteren op het werk, thuis of, als je gebruik maakt van UMTS of andere verbindingen op je laptop, voor onderweg. Een prima service die jammergenoeg in Nederland nog niet officieel te verkrijgen is.
Sinds kort is er in Amerika en een paar andere landen een app te verkrijgen waarbij je met je iPhone of Android met een 3G netwerk kan luisteren naar alle nummers die zij aanbieden. Naast Spotify heeft ook de muziekservice Rhapsody zoʼn app gepubliceerd. Is streaming de nieuwe manier om aan muziek te komen? Of zal dit maar een tijdelijke hype zijn van enkele bedrijven die denken met advertenties snel geld te kunnen verdienen. Het viel mij namelijk al op dat er tegenwoordig, zoals aangekondigd, visuele reclame in de gratis Spotify is verwerkt. Gelukkig maken ze nog geen gebruik van audio reclame tussen de nummers door, maar dat zal ook zeer snel komen ben ik bang.
Er zijn maar weinig bedrijven die met een streaming service een grote winst maken. Vaak komt dit door het gratis aanbieden van de service of het slecht neerzetten in de markt. Youtube is hier een goed voorbeeld van. De kosten die gepaard gaan met het aanbieden van de service zijn zo hoog dat het tot op heden nog steeds niet gelukt is om een grote winst uit de website te halen. Sinds een aantal maanden lijkt het dan ook wel of ze gedwongen zijn om reclame in de filmpjes te zetten. Speculaties over wat Youtube gaat doen om het tij te keren lopen uiteen over het verhuren van films tot het gebruik van spraakherkenning, project Gaudi, om advertenties beter aan te sluiten op het filmpje dat de gebruiker aan het kijken is.
Een ander voorbeeld is het opkomende project OnLive. Een streaming service waarbij de nieuwste games gespeeld kunnen worden zonder het gebruik van de nieuwste computer. Je streamt de beelden en het geluid naar je computer of tv en stuurt de gegevens van het toetsenbord, muis of controller terug naar de servers van OnLive. Een prestigieus project dat al in de beta fase is gegaan. Ook dit is in mijn ogen een project waarbij bedrijven een nieuwe kans krijgen om zich te profileren in de computerwereld.
Mocht het project aanslaan, dan zullen er goedkopere computers op de markt komen die
functioneren als terminal op een groot netwerk. Met daarop alle gegevens en programmaʼs die jezelf gebruikt. Naast het internet abonnement betaal je een maandelijks bedrag voor alles wat je binnenhaalt via streaming. De markt zal totaal vernieuwd worden en manier van het online bestaan zal op een gegeven moment zo veranderen dat bedrijven, bijvoorbeeld de muziek industrie, niet meer bang hoeven te zijn voor het misbruik of illegaal gebruik van content dat wordt gemaakt door verschillende artiesten of programmeurs.
Zelf ben ik voor illegaal downloaden, maar ik zie zeker wel toekomst in een gecontroleerde manier van internet gebruik. Laten we deze ontwikkelingen dan ook goed volgen om te kijken wat we hier uit kunnen halen.
- Geert Verhoef
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Hmm geert volgens mij is onlive nog niet in de beta fase gegaan. en volgens mij duurt het nog wel even voordat de technologie zo ver is dat miljarden mensen te gelijk online het zelfde spel kunnen streamen. ?Ik heb idd het idee ook gelezen en enkele berichten erover, maar ik heb ook behoorlijk wat sceptische verhalen gelezen van mensen uit de games bizz. Zelf geloof ik wel dat het komt, maar dan hebben we het niet over "binnen nu en 5 jaar"
BeantwoordenVerwijderen@Bram De beta is al in volle gang in de US, maar natuurlijk niet beschikbaar in Nederland. Dit zal waarschijnlijk met rechten te maken hebben. Misschien dat het niet aanslaat, maar begin 2010 zal de software en de hardware er klaar voor zijn om gebruik te maken van deze techniek. Als daarbij ook nog het G4 netwerk over een paar jaar gelanceerd wordt zal het mogelijk zijn om overal in Nederland de laatste films, muziek en games te kunnen bekijken zonder enige lag en behoefte aan de nieuwste hardware.
BeantwoordenVerwijderenZoals Bram al aangeeft: OnLive is niet een manier van gamen die in de komende jaren de gameswereld gaat overheersen. Kijken we even naar Xbox Live of PlayStation Network, deze bieden nu al veel meer mogelijkheden dan strikt noodzakelijk zijn voor consoles. Tegen betaling kun je op deze platforms al de nieuwste films kijken, netwerksites bezoeken en zelfs pizza bestellen! In de toekomst gaan we wel naar een crossmediaal platform toe, maar of dat een streaming service als OnLive zal zijn of dat niemand straks nog om de zee van mogelijkheden van de consoles heen kan, dat moeten we afwachten.
BeantwoordenVerwijderenOok een voorbeeld van online gaming is bijvoorbeeld het wel bekende Quake. De online game wordt QuakeLive genoemd, QuakeLive is nu ook voor PC, Mac en Linux beschikbaar. Doormiddel van ads in combinatie van die game het mogelijk gemaakt om een volwaardig spel online spelen en dat voor nop. Op http://www.quakelive.com/ kun je het is een keer uit proberen.
BeantwoordenVerwijderenDie combinatie van webvertising en gaming, maakt een gratis game, hierdoor verlaag je de drempel voor de potentiële gamer en verbreed je je markt. Zeker als je het voor die drie besturingssystemen (mac, pc en linux) beschikbaar maakt.
Nog even terugkomen op het muziek gedeelte van je blog. Ik ben op dit moment ook voor het (illegaal) downloaden van muziek. Simpelweg omdat het makkelijkst is. Je betaalt niks en binnen no time heb je een nieuw album op je laptop. Maar ik ben er alleen maar voor omdat het de beste keuze is op het moment. Ik denk dat veel mensen best een paar euro over hebben voor muziek. Maar dan wel voor alles en overal en niet op de manier van Itunes. Ook denk ik dat Spotify best winstgevend kan worden omdat de industrie inmiddels moet toegeven aan het feit dat er overgestapt moet worden naar een nieuw verdien model. Het wordt niet meer zoals vroeger, maar het is wel een nieuwe geldbron.
BeantwoordenVerwijderenIk ben hèèl erg benieuwd hoe in vredensnaam ze games willen gaan streamen. De essentie van de meeste games is reactievermogen & snelheid. Het lijkt mij vrijwel onmogelijk om via een gestreamd spel een verlies van maximaal 10ms te krijgen. Dit is momenteel al lastig te behalen. Daarom zie ik dit concept alleen slagen als ze dit probleem kunnen verhelpen. Dat is niet mogelijk met de gemiddelde internetverbinding van deze tijd.
BeantwoordenVerwijderenIk ben erg benieuwd hoe de streamingindustrie er binnen 10 jaar uit zal zien. Naar mijn mening zal er altijd gedownload worden zolang het internet bestaat. Hierbij vooral de onbekende/independant artiesten, en films. Het lijkt me sterk dat er onbetaald films zullen worden gestreamd die pas een dag uit zijn.