Vandaag een bijdrage van Martijn Schout over een veelbesproken onderwerp
Iedereen die vandaag de NRC Next opensloeg, heeft het stuk over de nieuwe missie van Buma/Stemra vast gezien. De auteursrechtenorganisatie heeft aangekondigd dat zij zo rond de 130 euro per jaar gaat vragen voor het embedden (overzetten van audio- of videofragmenten via een code, van een website naar een andere website, blog of ander communicatiemedium die het internet rijk is om je persoonlijke smaak te profileren) van muziek en filmpjes op hyvespagina’s en weblogs.
Veel mensen hebben hier al op gereageerd via Twitter en weblogs. Vooral onbegrip en woede voeren de toon. De digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom heeft een open brief gepresenteerd aan Buma/Stemra om ze wat stof te geven over na te denken, voordat ze zulke maatregelen gaan treffen. Ze geven hierin mijns inziens erg sterke argumenten tegen deze nieuwe wet.
Het eerste wat Bits of Freedom aangeeft, is dat het een van de fundamenten van het web is om materiaal te delen. Het World Wide Web is een rijk en informatief communicatiemedium en embedden is de manier waarop dit materiaal wordt gedeeld. Het leeuwendeel van de video’s op youtube kan door wie dan ook met een simpele handeling op een willekeurige website worden geplakt. En dit is belangrijk, want hierdoor kan materiaal binnen een rijkere, meer informatieve context worden gepresenteerd. Het voornemen van Buma/Stemra om een vergoeding voor embedden te vragen, zal dus een verlammend effect hebben op deze rijke informatiecultuur.
Wat ook niet vergeten mag worden, is het effect dat dit heeft op de Nederlandse muzikanten. Deze maatregel zorgt ervoor dat zij een marketingkanaal armer zijn. Door embedding in blogs kunnen zij efficiënt en eenvoudig hun fans bereiken. Ook profiteren zij van opnames van hun materiaal bij concerten en andere publieke vertoningen. Wat ook kan gebeuren is dat materiaal waarvan de rechten niet door Buma/Stemra worden beheerd, niet meer zal worden gedeeld uit angst voor de betaling.
Een ander probleem wat zich voordoet, is dubbeltelling. Youtube heeft met een aantal platenmaatschappijen al licentieovereenkomsten gesloten. Dat houdt onder andere in dat ze een vergoeding afdragen voor de publicatie van muziekvideo’s. Als iemand dat filmpje embedt, hoeft hij deze kosten niet meer te betalen. Hoe Buma dubbeltelling gaat voorkomen, is vooralsnog onduidelijk.
Buma heeft gezegd dat zij niet van plan is om achter webloggers aan te gaan. Dat is voor nu hoopgevend maar zal nog verder moeten worden uitgewerkt. Er moet onder andere een formele regeling komen die onderscheid maakt tussen gebruik van embedden met winstoogmerk en andersoortig gebruik. Ook moet een vergoeding bij de bron worden geheven, in plaats van bij de websites die door het embedden bestaand materiaal aan een groter publiek helpen. Op deze manier kan de rijke informatiecultuur van het internet gewaarborgd blijven, en houden muzikanten toegang tot hun fans.
Bron: Ot van Daalen e.a.: ‘Voor een link betaal je ook niet, waarom zou embedden dan honderden euro’s moeten kosten?’ in NRC Next van 7 oktober 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Wat een kortzichtigheid weer! ik kan hier best boos om worden. ik vind het vooral erg omdat we het vorig blok al hebben gehad over hoe erg bedrijven het vinden als wij, het internettend publiek, via een andere link een filmpje kijken. Hoe kunnen we groeien als we ondertunnelvisie lijden
BeantwoordenVerwijderenlees ook de "let u op buma?" post op het ehpo blog voor nog wat interessante waterdichte argumenten tegen deze regel.
BeantwoordenVerwijderenIk dacht dat Buma/Stemra en Sena er waren om de artiest te helpen en te beschermen, niet om zelf rijker te worden van andermans werk. doen ze dan in principe zelf niet, wat ze anderen verbieden?
Bericht NOS Teletekst
BeantwoordenVerwijderen'Internetters hoeven toch niet te gaan betalen voor het plaatsen van muziek op websites. Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra heeft het plan ingetrokken om vanaf 2010 geld te vragen voor deze 'embedded files'.
Aanleiding is de commotie die ontstond toen Buma/Stemra bekendmaakte 130 euro te gaan vragen voor elke zes fragmenten die iemand op zijn website plaatst. Met name op sociale netwerksites als Hyves staan veel embedded files. Staatssecretaris Heemsker en minister Hirsch Ballin zijn blij dat de heffing niet doorgaat. Buma/Stemra had sowieso eerst moeten overleggen, zeggen zij.'
Oftewel het gaat nog niet door, maar het zal mij niet verbazen dat ze binnenkort de bron willen aanpakken. YouTube. In andere landen zijn ze hier al mee bezig om te verbieden dat er auteursrechtelijke muziek überhaupt op YouTube verschijnt.
Ikzelf ben het trouwens wel met Buma/Stemra eens dat een website geld moet betalen voor het gebruik als zij daar zelf ook winst op maken. Deze winst is namelijk verkregen door het gebruik van andermans werk.
Vraag is: moet de verdienste aan de artiest evenredig zijn aan de winst van de website of moet er een vast bedrag worden gesteld aan het gebruik? Zelf stem ik voor het eerste, maar ik kan begrijpen dat dit voor Buma/Stemra veel werk gaat bezorgen. Het is daartegen wel eerlijk voor de bloggers die een paar euro binnenhalen met wat simpele googleads. Krijg je daarbovenop natuurlijk veel meer verklote administratiekosten waar zij zo bekend om zijn.
Overal zie je de anti buma stemra sites / hyves / polls uit de grond schieten op het internet. Ik sluit mij aan bij het betalen van rechten over filmpjes die voor commerciele doeleinden gebruikt worden. Maar met de regels zoals ze er nu aan komen kan de melkweg dalijk niet eens meer een filmpje van een bij hun optredende artiest op hun site zetten zonder hiervoor te betalen. Ik hoop op een uitzondering voor culturele gelegenheden. De artiesten hebben hier zelf ook profijt van!
BeantwoordenVerwijderenBuma maakt zichzelf hier al bij al niet populairder...
BeantwoordenVerwijderenEr zijn een behoorlijk aantal poppodia en festivals zonder winstoogmerk werken (wat in het blog hierboven ook staat) en die kunnen die promotie van het embedden juist op een positieve manier gebruiken. Het zal lastig worden om hier een goede regeling voor te maken.
Wat eerder ook al gezegd is, Buma zou de artiest juist moeten helpen en beschermen. Ze doen nu juist het tegenovergestelde. De commotie rondom dit onderwerp is niet onterecht. Laat Bumo is eerst maar eens een goed onderzoek doen naar wat het embedden voor de artiesten kan betekenen.
Ik lees hier http://www.nrcnext.nl/blog/2009/10/09/buma-geeft-toe-embedtarieven-geen-goed-plan/ dat Buma het bij nader inzien ook niet zo'n goed plan vond. Ik vraag me af of ze dit niet eerder hadden kunnen bedenken, ze doen nul moeite hun idee te ondersteunen. Misschien is het wel een guerilla-stunt om weer in the picture te komen? Of om de grenzen van gekke voorstellen weer een beetje op te schuiven? Ik hoop dat we er in ieder geval niet intrappen!
BeantwoordenVerwijderen@Jochem haha ja een guerillastunt, of de grens van gekke voorstellen opschuiven, klinkt goed. Ik denk dat Buma zich heeft laten inspiren door het beleid van Wilders. Ze doen alleen 1 ding verkeerd. Wilders schopt schenen en wordt populair, Buma schopt schenen en jaagt hun achterban in het harnas. Geen hele goede strategie als je het mij vraagt... Laten we allemaal hopen dat het met een sisser afloopt
BeantwoordenVerwijderen@Bram; Ten eerste: ik ben uiteraard ook tegen de nieuwe regel van Buma/Stemra, maar Buma/Stemra is er niet voor de artiesten, maar zij zorgen ervoor dat elke muziekauteur krijgt waar hij of zij recht op heeft. En Buma/Stemra zal er zelf toch niet rijker van worden wanneer ze zich hard maken voor de rechten van auteurs? Dan zal het geld toch moeten gaan naar deze auteurs? En ze willen bloggers verbieden filmpjes te embedden, maar deze worden hier toch niet rijk van? Of begrijp ik je nu verkeerd?
BeantwoordenVerwijderen@Willem volgens mij heb je me verkeerd begrepen. Ik heb het namelijk over het geld dat betaald moet worden over de filmpjes. gaat dat geld naar de artiest of blijft het bedrag (of een percentage ervan) zweven bij Buma/Stemra? Ook vind ik het raar dat Buma/Stemra zegt zich in te zetten voor de artiest, terwijl ze absoluut niet luisteren naar de wensen van artiesten.
BeantwoordenVerwijderenTenminste ik kan me niet voorstellen dat een artiest baalt van gratis promotie.
Heeft Buma/Stemra ook aan de artiest gedacht? Willen de artiesten wel dat voor het embedden van hun clips wordt betaald? Krijgen zij hier ook geld voor? Dit zijn allemaal vragen die ik nog niet beantwoord heb.
BeantwoordenVerwijderenIk ben ook tegen de "Nieuwe" regele van Buma. Promotie via hyves en andere profielsites en blogs geeft naar mijn mening veel gratis promotie aan de artiest. Waarom zou de artiest er dan op tegen zijn? Heeft Buma wel genoeg sterke argumenten om deze regel in te voeren?
Volgens mij moeten ze eerst alles even op een rij zetten voordat ze allemaal onzin gaan uitkramen.
@Lieke: Buma ziet, althans op dit moment, af van het betalen voor een filmpje op een niet-bedrijfsmatige website, zoals een blog of een Hyvesprofiel. Maar hoe beoordeelt Buma welke website bedrijfsmatig is?
BeantwoordenVerwijderenHet lijkt er op dat Buma geen sterke argumenten heeft, anders zouden ze heus niet zo snel toegeven. Het filmpje op Geenstijl waarin Rudger naar de persconferentie ging getuigt ook van de (redelijke) wankennis van Buma. Er kwam geen verweer en zijn vragen werden amper beantwoord. Als er dan ook nog wordt gesproken over een 'grammofoonwinkel' blijkt toch helemaal dat Buma over onvoldoende inzicht beschikt.
Overigens ben ik wel van mening dat er een bepaalde structuur moet worden gevormd waarmee artiesten weer beter en meer geld kunnen verdienen. Op welke wijze blijft waarschijnlijk nog een tijd de vraag.
@Lieke
BeantwoordenVerwijderenGeloof dat er wel aardig wat artiesten zijn die de nieuwe regelgeving tot nu toe wèl zien zitten. Dit komt denk ik doordat ze de gevolgen nog niet hebben meegemaakt. Over lange termijn zal Buma/Stemra zelf mee gaan maken dat deze regelgeving niet uit te voeren valt. Internet is gewoon tè snel in tegenoverstelling tot buma/stemra. De eerste manieren om deze regelgeving te omzeilen zijn al weer uitgevonden. 1 daarvan is het plaatsen van een foto van een embedded filmpje. Wanneer je op play drukt wordt je doorgelinkt naar youtube.
@Lars 21 Oktober 5:53
Ben het niet eens met de laatste alinea van je bericht. Ik denk dat de tijd van verdienen op muziek (LP,CD,DVD & MP3/Filmpjes) vergeten moet worden. Naar mijn mening is het beter om zoveel mogelijk (goed) materiaal te verspreiden (gratis) om zo meer mensen enthousiast te krijgen voor het bezoeken van een liveshow/aanschaf merchandise.
Er wordt naar mijn idee teveel een link gelegd met geld wanneer er over muzikanten wordt gesproken. Volgens mij ben je geen muzikant om geld te verdienen, maar omdat je van de muziek houdt die je maakt. Hierbij is je hoofddoel zoveel mogelijk mensen aanspreken, niet zoveel mogelijk miljoenen verdienen.
Wat een onzin allemaal weer. Ik hang de vlag uit op de dag dat deze organisatie vanwege totale gestoordheid opgedoekt wordt. Straks wordt het noemen van bandnamen ook nog verboden, allemaal auteursrechtelijk beschermd.
BeantwoordenVerwijderen