Dat platenmaatschappijen en radiozenders in de VS zich schuldig maken aan omkoping, is al jaren een publiek geheim. Een bekend geval is dj Alan Freed, die in 1959 zijn carrière moest beëindigen na een omkoopschandaal. Maar payola is wellicht de laatste jaren nog steeds voorgekomen. In 2005 hebben Sony BMG en Warner Music toegegeven dat ze (medewerkers van) radiostations betaalden voor airplay. Een ontslagen programmaleider ziet er geen kwaad in.
In 2006 geeft CBS aan dat het geen geld of andere zaken van platenmaatschappijen meer in ontvangst nemen en belooft ook interne hervormingen, die omkoop- praktijken in de toekomst moeten voorkomen. Het radiobedrijf zal bovendien 2 miljoen dollar doneren aan een fonds voor goede doelen.
Zou Payola nog steeds voorkomen? Voel je je als luisteraar bedrogen als je weet dat zenders betaald worden om bepaalde nummers (meer) te draaien?
woensdag 25 maart 2009
Pay for Play
Het Openbaar Ministerie in New York heeft in 2006 in de persoon van Eliott Spitzer radiobedrijf Entercom aangeklaagd wegens overtreding van de Payola wet. Met 'payola' wordt bedoeld dat radiozenders platen draaien in ruil voor geld of cadeau's van platenmaatschappijen en muziekpromotors. Ook andere radioconcerns als ClearChannel en Archway Broadcasting werden onderzocht.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ik denk dat de gevolgen van zoiets tegenwoordig veel minder ingrijpend zullen zijn, aangezien radio niet meer instrument nr. 1 is om nieuwe muziek te ontdekken. Persoonlijk geniet ik zelden van publieke zenders aangezien zij bij voorkeur slechte popmuziek draaien ;)
BeantwoordenVerwijderenIk denk dat dit in dezelfde mate afneemt als het belang van radio voor de platenmaatschappijen en dat het zal voorkomen totdat het belang erbij nul is. Ik denk dat het per luisteraar verschilt of je je bedrogen voelt. Het is natuurlijk voor een muziekliefhebber niet fijn als de gedraaide muziek niet op basis van kwaliteit gekozen wordt.
BeantwoordenVerwijderen