vrijdag 25 september 2009

De hype rondom Michael Jackson

Helaas kwam op donderdag 25 juni 2009 het slechte nieuws naar buiten: Michael Jackson is overleden. Voordat het nieuws officieel werd bevestigd, werd er al veel over gespeculeerd. Veel fans verzamelde zich in Los Angeles zowel bij zijn tijdelijke huis als bij het ziekenhuis. Vanaf dat moment stond al het nieuws in het teken van Michael Jackson.

Grote popsterren, producers en platenmaatschappijen hadden niets anders dan lovende woorden over hem. Ze vonden het erg belangrijk en wilde maar wat graag zijn zegje doen over wat voor superartiest Michael Jackson was geweest, wat diegene ermee gemeen had en ‘That it’s just a waste that a big star like Michael Jackson is gone’.
Op MTV werd je ermee dood gegooid: “The life of Michael Jackson” die elke dag werd uitgezonden. Iedere ochtend kwamen de singles van Michael voorbij. En nu nog steeds zendt MTV ze uit, weliswaar in mindere mate. Hetgeen waar ik op doel is dat er voor zijn dood weinig tot geen aandacht aan hem werd besteed, en nu ineens in groten getale. Zowel logisch als onlogisch, maar waarom nu ineens wel? Hij stelde voor de meeste mensen weinig voor, voor zijn dood. Waarom moet hij nu ineens de hemel in geprezen worden?



Ook op straat werd veel gepraat over de dood van Michael Jackson. Maar als we gaan kijken naar de maanden/jaren voordat hij was overleden, dan werd er niets positief over hem gesproken. Hij werd beschreven als een zielig mannetje met het “Peter Pan-syndroom”, en hij is verschillende keren verdacht van kindermisbruik. Ook dat leverde alleen maar negatieve publiciteit.

De laatste jaren kampte Michael Jackson met grote schulden. Een oplossing daarvoor was het geven van de tour: ‘This is it’ met ongeveer 50 optredens. Nadat dit nieuws bekend werd gemaakt was er een run op het krijgen van een kaartje, iedereen wilde The King of Pop zien. Het zou een groot spektakel worden, aangezien hij sinds 2001 niet meer had opgetreden. Tijdens de live persconferentie die hij op 5 maart 2009 gaf, bracht hij het nieuws dat er nieuwe tour kwam en dat dit de allerlaatste zou zijn. De shows waren dan ook binnen no-time uitverkocht.



Afgelopen weekend werden de MTV awards in New York uitgereikt. Een deel van de awardshow stond in het teken van Michael Jackson. Madonna en Janet Jackson hebben een hulde gebracht aan de overleden popster. Madonna gaf het startschot voor de ceremonie. In een eerbetuiging noemde ‘The Queen of Pop’ Michael Jackson “een van de grootste talenten die de mensheid gekend heeft”. Ze voegde er aan toe: “Jackson gaf jullie niet enkel zin om te dansen, maar hij liet jullie ook geloven dat jullie konden vliegen. Lang leve de King!” Nummers werden gecoverd, een paar mooie danspasjes erbij en als kers op de taart: Janet die het nummer “Scream” (wat zij samen met haar broer heeft uitgebracht in 1995) uitvoerde. Iedereen die aanwezig was bij de awardshow ging staan, zong en danste mee. Wat een jeugdsentiment en wat vond iedereen het toch fantastisch dat Janet Jackson dát nummer zong als eerbetoon aan haar broer.

Nu ben ik zelf geen grote fan van Michael Jackson, nooit geweest eigenlijk maar wat hij deed was briljant. Als ik kijk naar mijn huisgenoot die al sinds zijn 5e ‘verslaafd’ is aan Michael Jackson: hij heeft alle cd’s/dvd’s, boeken en tijdschriften, en verschillende posters van hem in zijn bezit. Jarenlang werd hij voor de gek gehouden omdat hij fan was van Michael. En nu, sinds donderdag 25 juni 2009 staat heel de wereld op zijn kop: iedereen MOET een cd/dvd van Michael Jackson in zijn bezit hebben. Biografieën, boeken, posters, gadgets vliegen als warme broodjes over de toonbank. (zie hierboven foto van Nike die Michael Jackson-schoenen heeft gereleased vlak na zijn dood) Michael is nu ineens wél weer tof, en iedereen vindt zijn muziek nu wel goed (waar ik overigens ook aan twijfel)! Dit is toch te belachelijk voor woorden. Uitbuiten noem ik dit. Een man die al op jonge leeftijd is begonnen met het maken van muziek en daar behoorlijk goed in was. En (dat moet ook gezegd worden) hij heeft daar ook verschillende jaren profijt van gehad, maar werd de laatste jaren zo de grond in geboord. Nadat ‘The King of Pop’ is overleden, is dit hele mediacircus begonnen. Moet men als artiest tegenwoordig eerst maar doodgaan om volledig respect te krijgen? Be-la-che-lijk! Als Michael Jackson maar zo weinig voor de mensen betekende toentertijd, houdt dan alstublieft op met lovende woorden te geven over ‘The King of Pop’!
- Lotte Monfrooij

16 opmerkingen:

  1. is dit dan eigenlijk ook niet een beetje een onderdeel van the long tail?
    Dat de verkopen van oude albums weer nieuw leven in geblazen wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk dat Michael als artiest altijd al respect heeft gekregen; alles rondom hem als persoon is een ander verhaal.

    Met zijn dood werd het verhaal rond hem afgesloten, omdat het er eigenlijk niet meer toe deed.

    Ik denk dat bij het gewone publiek de negativiteit over hem als persoon zijn muziek een beetje overstemde, maar nu dat er eigenlijk niet meer toe doet, wordt de nadruk weer op zijn muziek gelegd.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is op zich niet heel vreemd dat MJ na zijn dood veel media aandacht gekregen heeft. Het is en blijft the king of pop! Hij is door de media in een negatief daglicht gezet door alle berichten over hem (zijn kind over het balkon, kindermisbruik etc..) Het leek alsof iedereen zijn muziek vergeten was en alleen maar lette op de schandalen. Misschien dat de fans, zoals Lotte's huisgenoot daarom een beetje vreemd aangekeken werden maar het is typerend voor de media. De echte MJ liefhebbers (en geloof me, het zijn er veel) denken daar anders over maar daar werd natuurlijk nooit over gesproken.

    Ik vraag me nog steeds af: Welke artiest krijgt het nu nog voor elkaar om 50x achter elkaar een arena uit te verkopen?

    Misschien weten jullie een antwoord, maar ik ben van mening dat geen artiest dit voor elkaar krijgt anno 2009.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik denk dat je dit fenomeen kunt vergelijken met wat er in families gebeurt bij het overlijden van een opa/oma/tante etc. Herinneringen worden opgehaald, alleen positieve dingen worden benoemd en daar duikt ook opeens 'Ome Jan' op die nooit wat met dit familielid had, maar nu wel bij de begrafenis aanwezig is. Ook bij het overlijden van mijn opa ging ik schilderijen die hij voor mij had gemaakt weer uit de kast halen.
    Helaas was mijn opa niet zo'n goede schilder dat de hele wereld hem kende en dus kwam de media er niet bij kijken, ging de commercie er zich niet mee bemoeien en gingen zijn schilderijen ook niet opeens als warme broodjes over de toonbank.
    Michael Jackson was wél een goede artiest (los van het feit of je zijn nummers leuks vindt of niet), de hele wereld kende hem en dus zit de media erbovenop en proberen mensen er geld aan te verdienen.
    Tsja het is misschien belachelijk, maar ik denk dat ieder mens op kleine schaal aan deze "onzin" mee doet.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Michael Jackson was dan, in mijn ogen, geen groot artiest hij heeft wel voor enkele veranderingen gezorgd in de muziek en was zijn tijd goed bij. Hij verkocht niet voor niets miljoenen albums. Dan zal hij toch blijkbaar iets goeds gedaan hebben?

    Ik denk wel dat alle negatieve berichten rondom "The King of Pop" een bijdrage hebben geleverd aan de bekendheid van hem als persoon. Niet qua muziek. Zo was een paar jaar geleden een headliner bij het NOS journaal dat een dokter zijn neus niet meer wilde veranderen naar de zoveelste operatie. Of niet te vergeten dat hij ooit een baby uit het raam heeft staan bungelen alsof het een handdoek was. Vreselijke dingen, maar dat is bij mij meer blijven hangen dan de muziek van hem.

    Het uitmelken van zijn dood was te verwachten en eigenlijk niet te voorkomen. Aan de ene kant slecht, maar he: Iedereen doet eraan mee. Zelfs ik door de Rolling Stone te kopen en het te lezen. Sensatie verkoopt en zal blijven verkopen. Na de dood van Elvis zijn er ook meer platen verkocht dan terwijl hij leefde dus heel onbekend is het niet.

    Natuurlijk gaan we met zijn allen naar de film als hij 28 oktober uitkomt. Lijkt me wel leuk om te zien hoe dat gebeurde.

    http://www.youtube.com/watch?v=cyrkcz7msfY

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik denk ook dat zijn muziek nooit de kwestie was van zijn impopulariteit in de latere jaren. Zijn fanbase is altijd immens gebleven. De negativiteit in de media heeft veel, waar hij zelf ook niet al te goed mee omging, heeft zeker gezorgd voor kritiek punten op zijn persoonlijkheid. En het is triest maar waar dat veel organisaties gebruik/misbruik maken van de situatie dat hij dood is. Maar er is geen twijvel aan mogelijk dat in de jaren hiervoor en nog steeds voor heel veel mensen zijn muziek nooit vervaagd is, of zal vervagen en dat hij een grootheid is gebleven en zal blijven

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het is niet raar dat er opeens een mediahype is rond MJ. Eigenlijk is dat nooit weggeweest maar versterkt door zijn dood.
    Als je bedenkt dat zijn concertkaartjes binnen no time uitverkocht waren en dat zelfs bij de aankondiging van het concert de halve wereld voor de buis zat dan was die hype er altijd al.
    Alleen bracht MJ helaas niet zoveel nieuws. Dat hadden die concerten moeten zijn.
    Nu hij overleden is wordt er gewoon terug gekeken naar zijn carriere en daaruit blijkt dat hij gewoon een van de beste artiesten was van afgelopen jaren en heel veel respect heeft van collega artiesten.
    Daarnaast heeft de jongen die hem in 1993 aangeklaagd heeft voor sexueel misbruik zijn aanklacht verworpen en toeggeven dat het nooit gebeurd is wat meteen de vooroordelen bij de mensen weg neemt.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Door het overlijden van Michael Jackson heeft er inderdaad een MediaBoost plaatsgevonden op (het merk) Micheal Jackson, daar wil iedereen een graantje van mee pikken lijkt wel. Als iedereen zich hierop gaat focussen dan wordt de aandacht hierop alleen maar groter. Hij wordt (opnieuw) de hemel ingeprezen, omdat het gewoon een ontzettend goede artiest is maar ook omdat je er geld mee kan verdienen. Het is niet alleen sex sells, maar ook Death sells.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Gisteren zat ik in de bioscoop en daar kwam de trailer van de film THIS IS IT voorbij. Volgens mij heb je na al die kleine stukjes al de hele film gezien... althans dat denk ik, we weten allemaal hoe het afloopt.
    Maar ik durf erom te wedden dat de meeste mensen deze film willen zien... Ik denk dat je dan bij jezelf echt te rade moet gaan; waarom wil je deze film eigenlijk zien? Net als wat Lotte zei: allemaal (nogmaals) rouwen om zijn dood.

    Wat ik over deze film wil zeggen is dat deze maar 2 weken (!) gaat draaien in de diverse bioscopen!
    Ik denk dan: hoe slim is dit! geniaal. erg goede marketing.
    Wedden dat deze film telkens weer uitverkoopt, en als we hem als consument niet hebben gezien, dan kopen we toch gewoon de dvd?!
    twee vliegen in een klap!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik ben het wel eens met Ralph dat zijn muziek nu meer aandacht krijgt wat goed is voor de verandering.

    Ik zit er wel mee dat er rondom zijn begrafenis veel te veel gebeurt! Ik vind dat dat wel een stuk subtieler en meer ingetogen kan.

    Ik denk ook aan The long tail verhaal, gezien de verkoop van de CD's van MJ!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik vind het ook jammer dat er pas na de dood van MJ veel cd's zijn verkocht. Maar ik denk ook dat met een eerbetoon mensen denken, ja hij was eigenlijk ook wel goed.. en dan cd's gaan kopen. Mensen gaan misschien twijfelen aan zijn (als het dan al waar is) pedofilie en willen een biografie lezen om zelf een mening daarover te vormen, in plaats van de mening van de media over te nemen. Ook na zijn dood is er laster over Michael in de media gekomen, zoals het bericht Wacko Hails Hitler (ben het bericht even kwijt dus kan hem helaas niet posten). Hier staat in dat MJ zegt dat hij Hitler een held vindt.. terwijl als je verder leest zegt hij dat Hitler een goede redenaar was en dat het talent vergt om zo'n grote populariteit te verkrijgen en bijna een heel land achter je te krijgen. Ongeacht je doelstellingen. De naam King of Pop slaat ook op zijn muzikale kant en minder op zijn persoonlijke kant.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. nou wat betreft die Film, in eerste instantie wordt natuurlijk gezegd dat hij maar twee weken zal draaien . Dit is naar mijn idee echter gewoon een trucje.Hetzelfde trucje dat bij de This is it tour is gebruikt. Want de kans zit er dik in dat het na die twee weken gewoon weer met twee weken word verlengd.Wanneer er nog vraag naar is tenminste.

    wel bizar vind ik het dat er nu al mensen zijn die kaartjes reserveren voor die film.
    En dat in tijden waar je elke film praktisch op het internet te verkrijgen is.

    Wat Julia zegt over dat we 'ome jan' ook in eens heel tof vinden na dat hij is overleden. en dat dat ook bij MJ het geval is zit denk ik dicht bij de waarheid. Want 'negatief' praten over iemand na zijn dood word over het algemeen ook als zeer respectloos beschouwd.
    Toen Herman brood van het balkon was gesprongen werden alle stoffige posters ook weer van zolder gehaald. Dus ik denk dat de tendens dat MJ 'omhoog' werd gepraat na zijn dood gewoon een fenomeen is dat vrijwel altijd plaats vind na de dood van een bekende artiest.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. " Hetgeen waar ik op doel is dat er voor zijn dood weinig tot geen aandacht aan hem werd besteed, en nu ineens in groten getale. Zowel logisch als onlogisch, maar waarom nu ineens wel? Hij stelde voor de meeste mensen weinig voor, voor zijn dood. Waarom moet hij nu ineens de hemel in geprezen worden?"

    WAT?
    Volgens mij is dit artikel meer gebasseerd op het persoonlijke feit dat je MJ niet leuk vindt als artiest. MJ heeft in zijn gehele leven aandacht gehad. Alle "arenbie", zoals Bert zou zeggen, is gebasseerd op de muziek en performance van MJ. Kijk naar Usher, Chris Brown, Kanye West etc. MJ zijn albums zijn altijd goed verkocht, niet alleen na zijn dood.

    Het gegeven dat je zegt dat er geen aandacht werd besteed aan MJ is ook onjuist. Er is meer dan genoeg aandacht besteed aan MJ de jaren voor zijn dood, zowel persoonlijk als muzikaal. Dit wordt alleen pas gezien als je er interesse in toont. De aandacht die wordt besteed aan MJ na zijn dood is volkomen terecht. Het is een eerbetoon aan een zeer gewaardeerd persoon, geen hype.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Simone van Helvoort22 oktober 2009 om 19:21

    Naar mijn mening is er juist wel heel veel aandacht aan hem besteed, alleen de laatste jaren was het in negatieve zin. Door zijn speciale persoonlijkheid en gedrag was het ook niet zo moeilijk om iets negatiefs over hem te zeggen, het leek wel of zijn betekenis voor de muziekindustrie snel was vergeten.

    Door de aankondiging van de "This is it" concerten was hij eindelijk weer positief in het nieuws, maar ook hier kwamen wisselde reacties op. Het is niet te ontkennen dat iedereen weet wie Michael Jackson is, dus zijn bekendheid was ook voor zijn dood al enorm. Het is daarom ook wel logisch dat er na zijn dood veel over hem wordt gesproken.

    Ik vind het aan de ene kant wel vreemd dat mensen nu ineens met t-shirts rondlopen met: "I love the King of Pop" erop, maar aan de andere kant begrijp ik het wel dat sommige mensen zo hun respect willen uiten. Het is toch een artiest die een succesvolle carriere heeft gehad en er zijn veel fans die hem altijd hebben gesteund.

    Zoals het spreekwoord luidt: "Over de doden niets dan goeds".

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Deze man was op! En nu hij overleden is, is er weer een goede reden om hem in de populairiteit te brengen. Hoe lullig en fout het ook klinkt, maar in iemand zijn doods is iemand anders zijn brood.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Michael The king of Pop for always!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen