dinsdag 21 april 2009

Spotify (2)

Een dienst/product (tja, wat is het eigenlijk?) als Spotify valt of staat, naast het gebruiksgemak, met het waarmaken van de claim 'alle muziek ooit opgenomen en uitgebracht, overal'. Met dat gebruiksgemak zit het goed, maar vooral dat woordje alle uit die claim is cruciaal. De afgelopen dagen ben ik daarom gaan klikken en kom een heel eind.

Startend bij een recente Simple Minds- en 80's-manie (wees gerust, da's een tijdelijk opspelend kwaaltje!), kwam ik via diverse albums, verrassende compilaties, tips van Spotify, cross- en 'klinkt als'-links achtereenvolgens langs Talk Talk, The Smiths, Ride (Leave Them All Behind!), Slowdive en My Bloody Valentine (Soon!). Ik ging ook doelbewust op zoek naar minder bekende persoonlijke favorieten als New Fast Automatic Daffodils, Jens Lekman (Held!) en vergeten powerpoppers Jellyfish. Multi-instrumentalist Jason Falkner, die afgelopen jaar het prachtige In Another Life met Anne Soldaat opnam, zat in die band. A.s. zondag in Tivoli/De Helling, met Solo. Mis het niet:

Onderweg kwam ik, al dan niet toevallig, langs andere oude favorieten als Matthew Sweet, DJ Shadow en Echo & The Bunnymen. U2's complete oeuvre kon ik afspelen (mét alle bonustracks), net als alles van Orbital, enkele Burial-, Skream-, Aphex Twin- en Boards of Canada-tracks (want dit is misschien wel het mooiste stukje electronica in mijn platenkast - maar die is met Spotify dus niet meer nodig!). 2008-Winnaars Fleet Foxes staan erbij, 2009-opvolgers Grizzly Bear ook, evenals indie-helden The Shins, hitzangeresjes Rihanna en Lady GaGa. So far, so good.

Nederland is ook in ruime mate vertegenwoordigd: alles van Kane, Ilse deLange, Marco Borsato (eigen albums, maar bijv. ook Hitzone-compilaties), one-hit-wonders Diesel, maar ook Brainpower en Abel (mijn verleden :-). Dat Kane en Ilse er met hun complete oeuvre staan, inclusief singles, verzamelaars en B-kanten, is enigszins opvallend omdat beide artiesten van platenmaatschappij zijn gewisseld (van Sony naar Universal resp. van Warner naar Universal). Blijkbaar heeft Spotify deals met alle grote platenmaatschappijen en dat geeft vertrouwen dat vrijwel al het beschikbare repertoire ook daadwerkelijk op Spotify staat of komt te staan.

Opvallende uitzonderingen die ik miste zijn Led Zeppelin, Oasis en (uiteraard) The Beatles; daarvan zijn slechts wat covers, instrumentale versies of gesproken audio-fragmenten te vinden. Van Led Zeppelin zelfs helemaal niks. Maar waarom originele opnamen van Oasis ontbreken? Geen idee, al kun je Noel nooit betrappen op een blik gericht op de toekomst... Ook als ik het Spotify héél moeilijk maakte (jaren '90 Britflop Perfume, anyone?) bleef het stil. Maar een kniesoor die daar op let.

Al met al is mijn conclusie dat Spotify een serieuze kans maakt om een belangrijk platform voor het gewenste en noodzakelijke abonnementenmodel te worden, zeker wanneer ze goed en handig de dienst ook mobiel beschikbaar maken voor smart- en iPhones. Dan wordt ook de claim overal waargemaakt. Muziek en internet: we komen er wel!

[Update: De Volkskrant is ook enthousiast!]

4 opmerkingen:

  1. Wat een goede reclame inderdaad, het is een grote stap naar een complete digitale wereld in de muziek. Sowieso het feit dat je niet per download hoeft te betalen maar een abonnement kan afsluiten voor maar 10,00$ en dan ook nog eens bijna alle muziek ter wereld kunt luisteren. Te gek! Alhoewel ik niet denk dat dit het einde is voor speciaalzaken in bepaalde nichemarkten want er zullen altijd mensen zijn die voor iets tastbaars naar een winkel gaan. Niet alleen omdat daar iemand staat die er verstand van heeft maar ook infor matie en aanbevelingen kan geven. Deze service zal denk ik voorlopig nog niet verdwijnen alhoewel het door deze nieuwe technologie weer een stuk lastiger wordt voor deze organisaties. En tjah Led Zeppelin ontbreekt... Die hebben zoveel albums verkocht dat iedereen die het wil luisteren zo een CD, LP of ipod van zolder kan halen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben wel van mening als op een gegeven moment veel meer labels of artiesten in zee gaan met spotify sommige artiesten of labels niet achter kunnen blijven om een samenwerkingsverband aan te gaan met zo iets als spotify. Want dan kun je veel inkomsten missen, als iedereen voortaan op spotify zit en dan niet meer via andere media aan hun muziek komt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb nu sinds een week ook een premium account by Spotify en het bevalt mij zeker. Moet nog wel het 1 en ander uitvinden hoe ik muziek kan opslaan (als in linken naar audition en dan gewoon opnemen).

    Terugvallend op de discussie over verkoop van CDs. Voor sommige artiesten schijnt het nog steeds te werken. Go guus!

    http://www.muziek.nl/page/magazinedetail/Nieuws/2043/Goud%20voor%20Guus%20Meeuwis

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb nu een tijdje met www.blip.fm gespeelt online. Dat is tevens ook een erg leuke online community waarbij je dj kan zijn. je kan playlisten aan maken en favorieten dj's uitzoeken om te beluisteren. Deze website staat in verbinding (als je wilt met twitter) dus elk nummer die je afspeelt via blip, post je ook op je twitter.

    Ik zou zeggen probeer het eens en maak een account aan!!

    BeantwoordenVerwijderen