maandag 27 april 2009

Bloggerdeblog (2)

Een bijdrage van Robin Knuppel -
Een goed stukje proza, welke ook nog inspeelt op 'Subscribtions' - oftwel muziekabonnementen (Denk aan Spotify) als eventuele oplossing op het illegaal downloaden van muziek. Vergeet niet: Focus je niet op bedreigingen, maar op kansen. Doe dit door wel legaal aanbod aan te bieden en focus je op mensen die wel willen betalen. Morgen weer een nieuwe blog van één van jullie!


Het downloaden wordt aan banden gelegd. In een recente rechtszaak tegen de firma ‘’Pirate Bay’’ is naar voren gekomen dat de het verspreiden van deze zogenaamde ‘’torrents’’ illegaal is. De oprichters van ‘’Pirate Bay’’ hebben hiervoor dan een gepaste straf voor gekregen. Het aanbieden en spreiden van ‘’torrents’’ is dus illegaal, maar toch zullen mensen het medium internet blijven gebruiken om aan hun muziek te komen. Het downloaden van muziek is inmiddels al net vanzelfsprekend geworden als het bekijken van je email. Deze ontwikkeling geeft aan dat het downloaden van muziek een ontwikkeling is die men niet zomaar aan banden legt. In het geval dat downloaden van muziek strafbaar wordt moet het gehele internet gecontroleerd worden. Het internet biedt zo gigantisch veel content aan dat het haast onmogelijk is om alle informatiestroom te controleren. Vandaag de dag zijn meerdere organisaties al bezig met het opsporen van aanbieders van illegale content. Toch is het praktisch onmogelijk om één of enkele organisaties al het werk te verschaffen met het opzoeken van deze illegale aanbieders.

Omdat de omvang van het internet dus heel moeilijk te controleren valt moeten bedrijven nu hun kans grijpen om met aantrekkelijke alternatieven te komen.Om het gebruik van ‘’torrents’’ toch op een acceptabele manier aan te bieden zouden bedrijven of organisaties met alternatieve systemen moeten komen.

Het aanbieden van ‘’torrents’’ of downloads via internet is een riskante zaak wanneer er niet voor betaald word. Toch zijn er voldoende alternatieven om toch muziek aan te bieden tegen een lage prijs. Het programma iTunes functioneert al op een alternatieve manier vergeleken met het ‘’traditionele’’ downloaden. Toch is nog een ander alternatief. Het werken met downloads op basis van abonnementsvorm. Persoonlijk geloof ik het meest in dit zelfverzonnen alternatief. Het systeem werkt als volgt. Mensen die voorheen gewend waren om hun muziek illegaal te downloaden kunnen dat nu doen via dit nieuwe systeem. Iedereen kan lid worden van dit nieuwe systeem dat werkt op basis van vaste abonnementskosten. Wanneer iemand zich aanmeldt voor deze service betalen zij maandelijks een nog niet nader vastgesteld bedrag waarna zij onbeperkt gebruik kunnen maken van wat er zich in de database bevindt. Hoe meer mensen lid worden van deze service des te groter het aanbod wordt van informatie en gegevens. Wanneer er maandelijks meer mensen lid worden vergroten de inkomsten van de organisatie. Met deze steeds verhogende inkomsten kan de organisatie steeds meer rechten kopen zodat zij steeds meer content kunnen aanbieden.



Het bovengenoemde alternatief zou een goede oplossing kunnen zijn voor toekomstige downloaders. Door toch te downloaden maar dan legaal omdat men er voor betaald kunnen mensen toch blijven genieten van het binnenhalen van content. Natuurlijk zal de overheid altijd blijven kampen met mensen die illegaal blijven downloaden, maar wanneer er iemand een goed alternatief biedt zullen deze illegale downloads wel afnemen. Voordat er iets verboden wordt moet er een alternatief geboden worden.

2 opmerkingen:

  1. Ik ben het zeker met je eens dat er een goed alternatief geboden moet worden voordat er iets tegen illegaal downloaden gebeurt. Ik denk wel dat een systeem waarbij steeds meer rechten gekocht worden niet ideaal is, omdat er om mensen aan te trekken voor mn gevoel meteen een gigantische database aan muziek nodig is. Langzaam groeien lijkt me dus een probleem

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Maar dat wordt mogelijk. misschien niet met spotify dan wel een opvolger. Ik zet mijn geld in op een online service van Appel. Waarschijnlijk krijgt het dan een naam van I-World ofzo :p

    BeantwoordenVerwijderen